Böbrek taşı oluşumu yaşamış her iki hastanın birinde böbrek taşının tekrarı yaşanır. Peki, böbrek taşının tekrarı nasıl önlenir?Böbreğinde taş bulunan veya böbrek taşı düşüren hastaların bir kısmında gelecekte tekrar taş oluşabilir (2 taş hastasının 1’inde taş oluşumu tekrarlanır). Taş düştükten veya ameliyat ile çıkarıldıktan sonra, üroloji uzmanınız taşın tekrar oluşma riskinin yüksek olup olmadığını belirleyecektir. Bunun için; taşınızın hangi tip taş olduğunun belirlenmesi gerekir. Ayrıca yapılan kan ve idrar testlerinizin sonuçlarıyla üroloğunuza başvurmanız gerekir. Tekrar taş oluşma riskiniz düşükse, başka bir taş oluşumu riskini azaltmak için yaşam tarzında yapacağınız değişiklikler yeterli olacaktır. Tekrar taş oluşturma riskiniz yüksekse, üroloğunuz size metabolik değerlendirme (24 saatlik idrar toplama ile yapılan test) yapacaktır; test sonuçlarına göre, tekrar taş oluşumunu önleyici bazı ilaçlar verecektir.
Tekrar taş oluşumu riskiniz düşük olsa da yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekir. Bu öneriler sizde tekrar taş oluşma riskini azaltır ve genel olarak sağlığınızı iyileştirir. Bu öneriler yetişkin insanlar için geçerlidir.
Her gün 2.5 ile 3 litre arası sıvı tüketiniz Sıvıları gün içine dengeli bir şekilde tüketiniz (Saatte en az 1 bardak sıvı) Su veya süt gibi nötr pH’ lı içecekleri tercih ediniz (Asitli içeceklerden uzak durunuz). Günlük ne kadar idrar çıkardığınızı takip edin. Günlük idrarınız 2-2.5 litre olmalıdır İdrarınızın rengine dikkat edin. (Açık renkte olması gerekir) Sıcak iklimde yaşıyorsanız veya yoğun fiziksel egzersiz yapıyorsanız daha fazla sıvı alınız.
Sağlıklı bir yaşam tarzını uygulamak sadece taş hastalığı için değil tüm hastalıklar için iyi bir fikirdir. Haftada 2 veya 3 kez egzersiz yapmaya çalışınız. Stresten kaçınınız
Kişisel durumunuza göre doktorunuz diyetinizi uyarlama önerilerinde bulunabilir. Taş hastasıysanız ve size özel diyet hazırlanması için lütfen bize başvurunuz. Dengeli bir diyet uygulayınız. Bol miktarda sebze, lifli gıda ve meyve (özellikle turunçgiller) tüketiniz Yumurta, mercimek, beyaz pirinç, soyulmuş elma, üzüm, karnıbahar, kabak gibi düşük okzalat içeren gıdaları daha fazla yemeye çalışınız. Yemeklerinizle yeterli düzeyde kalsiyum aldığınızdan emin olun. Ancak kalsiyum hapları alma konusunda dikkatli olunuz ve üroloğunuzun tavsiyelerini alın. Diyetinizdeki tuz miktarını azaltınız (günde 3-5 gr’ı aşmamalıdır). Özellikle genç hayvan etinde bol olan hayvansal proteini çok fazla almayınız. Bunun yerine avokado, karnıbahar ve bezelyede bulunan sebze proteini alınız. Kilonuza dikkat edin (Vücut Kütle Indeksiniz 18-25kg/m2 arasında olmalıdır).
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.