Prof.Dr.
Adnan GÜCÜK

Böbrek Taşı Hastalıkları

Böbrek Taşı Nedir ?

Böbrek Taşı Nedir ?

İdrardaki kalsiyum, oksalat ve ürik asit gibi minerallerin kristalleşerek kümeleşmesiyle ve taş oluşumunu engelleyici maddelerin (sitrat, magnezyum) idrarda yoğunluklarının azalmasıyla taş oluşur.

Devamını Oku..!
Böbrek Taşı Ameliyatı

Böbrek Taşı Ameliyatı

böbrek taşı tedavi seçenekleri arasında en çok kullanılan yöntemdir. Genellikle 2 cm’den büyük taşlarda tedavi seçeneği olarak sırttan yaklaşık 1cm’ lik kesiden yapılan endoskopik (kapalı) bir böbrek taşı ameliyatıdır. Kapalı böbrek taşı ameliyatı yaygınlaştıkça ve ürologların kapalı böbrek taşı ameliyatı tecrübelerinin artmasıyla dünyada artık böbrek taşları için açık ameliyat yapılmamaktadır.

Devamını Oku..!
ÜRETEROSKOPİ

Böbrek Taşı Kırma - Rigid Üreterskopi (URS)

Avantajı; hastaya herhangi bir kesi yapılmadığından dolayı açık ameliyata kıyasla hastanın hastanede yatış süresini ve iyileşme süresini önemli derecede azaltmasıdır.Bu yöntem ile hastalar aynı gün içerisinde eve gönderilebilir. Hastalar en fazla 2-3 gün içerisinde normal hayatlarına dönebilmektedir. Bu ameliyat; aktif idrar yolu enfeksiyonu, ciddi kanama problemleri veya bacaklarında ortopedik bozukluğu olan hastalar dışında tüm hastalara uygulanabilmektedir.

Devamını Oku..!
ESWL

Ses Dalgalarıyla Böbrek Taşı Kırma

Taşı kırmak için ses dalgaları odaklanarak hastanın cildinden taşa iletilir. Taşlar, ses dalgalarıyla küçük parçalara ayrılır. Kırılan parçacıklar idrar yoluyla atılır (Hasta taşları döker).Taş hastalarının %90’ından fazlası, ESWL yöntemi ile tedavi edilebilir. ESWL tamamen zararsız bir yöntem değildir. Bu nedenle taş kırma tavsiye ederken doğru hastaların seçimi önemlidir.

Devamını Oku..!
Nasıl Önlenir ?

Böbrek Taşının Tekrarı Nasıl Önlenir?

Böbrek taşı oluşumu yaşamış her iki hastanın birinde böbrek taşının tekrarı yaşanır. Peki, böbrek taşının tekrarı nasıl önlenir?Böbreğinde taş bulunan veya böbrek taşı düşüren hastaların bir kısmında gelecekte tekrar taş oluşabilir (2 taş hastasının 1’inde taş oluşumu tekrarlanır). Taş düştükten veya ameliyat ile çıkarıldıktan sonra, üroloji uzmanınız taşın tekrar oluşma riskinin yüksek olup olmadığını belirleyecektir.

Devamını Oku..!